ατσάλι για μαχαίρια

Η έρευνα και η εξελισσόμενη τεχνολογία έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά κράματα ατσαλιού για κάθε χρήση. Κάθε τύπος ατσαλιού έχει συγκεκριμένες μηχανικές ιδιότητες που οφείλονται στις διάφορες προσμίξεις που περιέχει. Υπάρχουν λοιπόν πολλές επιλογές για να διαλέξετε το ιδανικό ατσάλι για το μαχαίρι σας.

Εκτός από σίδηρο και άνθρακα στα ατσάλια προστίθενται και άλλα μεταλλικά ή μη στοιχεία. Το κάθε στοιχείο επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τις ιδιότητες του ατσαλιού. Αυτό εξαρτάται από το ποσοστό του αλλά παίζει ρόλο και η συνδυασμένη επίδρασή όλων των στοιχείων. Πέρα από τις ιδιότητες που αποκτά το ατσάλι λόγω της σύστασής του, οι τελικές επιθυμητές του ιδιότητες (σκληρότητα, ελαστικότητα, αντοχή) επιτυγχάνονται ανάλογα με τη θερμική του κατεργασία (βαφή και ανόπτηση).

Αυτά είναι τα κυριότερα στοιχεία που προστίθενται στο σίδηρο για την παραγωγή ατσαλιών

Άνθρακας [C]: Βασικό στοιχείο μαζί με τον σίδηρο σε όλα τα ατσάλια. Αυξάνει τη σκληρότητα του σιδήρου και την αντοχή του στη διάβρωση.

Βανάδιο [V]: Αυξάνει την εμβαπτότητα, κάνει το ατσάλι πολύ ανθεκτικό στη φθορά και την τριβή διατηρώντας ακμαία την κόψη του για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνει όμως δυσκολότερο το ακόνισμα της λάμας.

Βολφράμιο [W]: Αυξάνει την αντοχή στην τριβή και τη σκληρότητα.

Θείο [S]: Σε μικρά ποσοστά αυξάνει την ολκιμότητα (κατά την παραμόρφωσή τους υπό πίεση και έλξη αυτά δεν καταστρέφονται).

Κοβάλτιο [Co]: Αυξάνει τη σκληρότητα και την αντοχή του ατσαλιού σε υψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχει σε υψηλό ποσοστό στο N690Co.

Μαγγάνιο [Mn]: Κάνει το ατσάλι εύπλαστο και εύκολη την κατεργασία του με σφυρηλάτηση.

Μολυβδαίνιο [Mo]: Κάνει το ατσάλι εύπλαστο και ιδανικό για σφυρηλάτηση. Δίνει αντοχή στη διάβρωση και αυξάνει την αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες.

Νικέλιο [Ni]: Δίνει λάμψη στο ατσάλι, το κάνει ανθεκτικό στη διάβρωση και αυξάνει την αντοχή του. Μειώνει την ελαστικότητα.

Πυρίτιο [Si]: Κάνει εύπλαστο το ατσάλι. Αυξάνει τη σκληρότητα και την αντοχή του στην οξείδωση.

Φωσφόρος [P]: Αυξάνει τη σκληρότητα, την κατεργασιμότητα και την αντοχή στη διάβρωση.

Χαλκός [Cu]: Αυξάνει την αντοχή στη διάβρωση.

Χρώμιο [Cr]: Είναι το κύριο στοιχείο στα ανοξείδωτα ατσάλια. Αυξάνει τη σκληρότητα, την αντοχή στη διάβρωση και την οξείδωση.

Στο κατάστημά μας θα βρείτε ατσάλια κατάλληλα για όλους τους τύπους μαχαιριών. Στην περιγραφή κάθε προϊόντος θα βρείτε πληροφορίες για τις προσμίξεις και τις ιδιότητες του κάθε ατσαλιού. Επιλέξτε λοιπόν το κατάλληλο ατσάλι για το μαχαίρι σας!