το καλύτερο ατσάλι για το μαχαίρι σας

Στο κατάστημά μας θα βρείτε τα καλύτερα ανοξείδωτα και ανθρακούχα ατσάλια της αγοράς. Όλα μας τα ατσάλια έχουν σταθερή σύσταση και ποιότητα, είναι έτοιμα για διαμόρφωση και κατεργασία και είναι στις ιδανικές διαστάσεις για να κατασκευάσετε με σφυρηλάτηση ή αποκοπή το δικό σας μαχαίρι.

Η επιλογή άριστων υλικών είναι η εγγύηση για την επιτυχία της κατασκευής σας. Επιλέξτε λοιπόν το καλύτερο ατσάλι για το μαχαίρι σας!

Τα ατσάλια μαχαιροποιίας μπορούν να χωριστούν σε 2 μεγάλες κατηγορίες: Στα ανοξείδωτα ατσάλια και στα μη ανοξείδωτα που αποκαλούνται ανθρακούχα ατσάλια. Στην πραγματικότητα όλα τα ατσάλια -και τα ανοξείδωτα- είναι ανθρακούχα. Ο άνθρακας προστίθεται στο σίδηρο για να του δώσει αντοχή και σκληρότητα.

Η επιλογή του κατάλληλου ατσαλιού εξαρτάται από τον εξοπλισμό που διαθέτετε για τη θερμική κατεργασία και φυσικά από τη χρήση που προορίζεται να έχει το μαχαίρι. Κάθε τύπος ατσαλιού έχει διαφορετικές ιδιότητες που οφείλονται στις προσμίξεις άλλων στοιχείων. Με τη θερμική κατεργασία (βαφή, επαναφορά και ανόπτηση) το ατσάλι θα αποκτήσει τις τελικές μηχανικές του ιδιότητες (σκληρότητα, ελαστικότητα και αντοχή) ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας.


Γιατί να επιλέξετε ανοξείδωτα ατσάλια.

Τα ανοξείδωτα ατσάλια οφείλουν την αντοχή τους στην προσθήκη χρωμίου. Το ποσοστό χρωμίου που περιέχει ένα ανοξείδωτο ατσάλι κυμαίνεται από 12 έως 17%, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Το χρώμιο δημιουργεί στην επιφάνεια του ατσαλιού ένα εξαιρετικά λεπτό και αυτοεπισκευαζόμενο στρώμα από τριοξείδιο του χρωμίου (Cr2O3) που προστατεύει το ατσάλι από την οξείδωση και την διάβρωση. Στην περίπτωση που το προστατευτικό αυτό στρώμα απομακρυνθεί λόγω φθοράς, δημιουργείται με την επίδραση του οξυγόνου νέο επιφανειακό στρώμα τριοξειδίου του χρωμίου που συνεχίζει να προστατεύει το ατσάλι. Απολύτως ανοξείδωτο ατσάλι δεν υπάρχει. Έχετε υπόψη ότι όλοι οι τύποι ανοξείδωτου ατσαλιού δεν έχουν την ίδια αντίσταση στην οξείδωση. Μειονεκτήματα του ανοξείδωτου ατσαλιού είναι το υψηλότερο κόστος του υλικού και η δυσκολία στη βαφή που απαιτεί ηλεκτρικό φούρνο και μεγάλη ακρίβεια στις θερμοκρασίες και τους χρόνους κατεργασίας. Μπορείτε όμως με ένα μικρό κόστος να δώσετε τη λάμα για βαφή σε εξειδικευμένο τεχνίτη. Επίσης τα μαχαίρια από ανοξείδωτο ατσάλι ακονίζονται δυσκολότερα και απαιτούν συχνότερο ακόνισμα από τα ανθρακούχα.

Σύγκριση των ανοξείδωτων ατσαλιών και χρήσεις.

12C27 Εύκολο ατσάλι στη βαφή. Κρατάει ακμαία την κόψη. Ακονίζεται εύκολα. Κατάλληλο για μαχαίρια chef, σουγιάδες

15N20 Εύκολη θερμική κατεργασία. Επιτυγχάνει μεγάλη σκληρότητα χάρη στο 2% νικέλιο που περιέχει. Aκονίζεται εύκολα και διατηρεί τη λάμψη. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή δαμασκηνής λάμας σε συνδυασμό με τα ανθρακούχα ατσάλια 1095 και 1084. Κατάλληλο για μαχαίρια κουζίνας αλλά και για σπαθιά

440C Επιτυγχάνει μεγάλη σκληρότητα. Αντέχει σε χτυπήματα. Κρατάει ακμαία την κόψη. Κατάλληλο για μαχαίρια Κυνηγίου, EDC, μαχαίρια chef.

N690Co Εξαιρετικό ανοξείδωτο ατσάλι. Περιέχει κοβάλτιο και βανάδιο που βελτιώνουν τις ιδιότητές του. Σε σύγκριση με το 440C αντέχει περισσότερο στη διάβρωση, επιτυγχάνει μεγαλύτερη σκληρότητα και ελαστικότητα. Κρατάει καλύτερα την κόψη. Κατάλληλο για μαχαίρια Κυνηγίου, μαχαίρια chef αλλά και για σπαθιά.

D2 Επιτυγχάνει μεγάλη σκληρότητα. Κρατάει ακμαία την κόψη. Δεν αντέχει σε χτυπήματα. Ακονίζεται δύσκολα. Κατάλληλο για μαχαίρια εκδοράς, EDC, κυνηγετικά.

SB1 Αντέχει σε χτυπήματα. Κρατάει ακμαία την κόψη περισσότερο από τα παραπάνω ατσάλια. Ακονίζεται σχετικά εύκολα. Κατάλληλο για μαχαίρια ευρείας χρήσης.

ELMAX Δεν το αποκαλούν άδικα super ατσάλι. Αντέχει σε χτυπήματα. Κρατάει ακμαία την κόψη περισσότερο από τα παραπάνω ατσάλια. Ακονίζεται σχετικά δύσκολα. Κατάλληλο για μαχαίρια ευρείας χρήσης.

MA5M Αντέχει σε χτυπήματα. Ακονίζεται εύκολα. Δεν κρατάει ακμαία την κόψη όσο τα παραπάνω ατσάλια. Κατάλληλο για μαχαίρια ευρείας χρήσης.

RWL-34 Κορυφαίο ατσάλι. Μεγάλη αντοχή σε χτυπήματα. Κρατάει ακμαία την κόψη περισσότερο από όλα τα παραπάνω ατσάλια. Ακονίζεται δύσκολα. Κατάλληλο για μαχαίρια ευρείας χρήσης.


Γιατί να προτιμήσετε ανθρακούχα ατσάλια.

Τα σύγχρονα ανθρακούχα ατσάλια είναι οικονομικά, ευκολοδούλευτα και δεν απαιτούν ακριβό εξοπλισμό, αφού η θερμική τους κατεργασία μπορεί να γίνει σε καμίνι με κάρβουνο, κωκ ή προπάνιο. Οι λάμες από ανθρακούχο ατσάλι ακονίζονται ευκολότερα και θα βρείτε ατσάλια που διατηρούν ακμαία την κόψη τους και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα χρήσης. Μειονέκτημα των ανθρακούχων ατσαλιών είναι ότι απαιτούν προφύλαξη από τη διάβρωση και την οξείδωση. Αν αφεθούν σε συνθήκες υγρασίας χωρίς τη σωστή συντήρηση θα σκουριάσουν.

Σύγκριση των ανθρακούχων ατσαλιών και χρήσεις.

52100 - L3 (ρουλεμάν) Εξαιρετικό ατσάλι για κατασκευή μαχαιριών. Είναι το ίδιο ατσάλι που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ρουλεμάν με το πλεονέκτημα ότι εδώ γνωρίζετε ακριβώς τη σύστασή του και το βρίσκετε στις κατάλληλες διαστάσεις για κατασκευή λάμας με αποκοπή. Είναι εύκολο στη βαφή, εύκολο στο ακόνισμα, κρατάει την κόψη, αντέχει σε χτυπήματα. Κατάλληλο για όλα τα είδη μαχαιριών.

80CRV2 Εύκολο ατσάλι στη βαφή. Ιδανικό για σφυρηλάτηση. Ακονίζεται εύκολα. Κρατάει την κόψη. Αντέχει σε χτυπήματα. Κατάλληλο για κυνηγετικά μαχαίρια, μαχαίρια εκδοράς, bushcraft.

HR 1095 Ιδανικό ατσάλι για σφυρηλάτηση. Ακονίζεται εύκολα. Κρατάει ακμαία την κόψη. Αντέχει σε χτυπήματα. Κατάλληλο για κυνηγετικά μαχαίρια, μαχαίρια εκδοράς, bushcraft.

C70 (1070) Ιδανικό ατσάλι για σφυρηλάτηση. Ακονίζεται εύκολα. Αντέχει σε χτυπήματα. Δεν κρατάει την κόψη. Κατάλληλο για κυνηγετικά μαχαίρια, μαχαίρια εκδοράς, bushcraft.

Ο1 (W1.2510) Δύσκολο στη σφυρηλάτηση. Ακονίζεται εύκολα. Κρατάει ακμαία την κόψη. Κατάλληλο για κυνηγετικά μαχαίρια, μαχαίρια εκδοράς, bushcraft.